Zupa z ciecierzycy

Dzisiaj przygotowałam danie, która mam nadzieję skradnie Wasze podbniebienia. Przyznam, że rzadko gotuję zupy. Mama kilka ulubionych, które kojarzą mi się z określonym sezonem takie jak: zupa dyniowa, krem z pomidorów, chłodnik … i zupa z ciecierzycy. Pierwszy raz jadłam ją w Poznaniu, podczas jednego ze zjazdów na studiach. Praktycznie za każdym razem odwiedzaliśmy tę samą włoską restaurację, w której serwowano przepyszne dania.

Ciecierzyca należy do roślin strączkowych, ma wysoką zawartość białka i składników mineralnych takich jak: potas, czy żelazo. Polecana jest kobietom w ciąży, ponieważ charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego – witaminy niezbędnej do prawidłowego rozwoju płodu.

Zupa z ciecierzycy jest rozgrzewająca, dlatego często wplatam ją w zimowe menu. Dla Was przygotowałam prostą wersję tej zupy. Sami zobaczcie.

Składniki:

Ciecierzyca – ½ szklanki

Cebula – ½ sztuki

Czosnek – ½ ząbka

Ziemniak – 1 sztuka

Pietruszka – 1 sztuka

Natka pietruszki – 1 łyżka

Szczypiorek – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę przelewamy wodą na sitku. Wsypujemy do miski i zalewamy wodą na 8-12 godzin (ja zawsze zalewam ciecierzycę na noc).
  2. Ciecierzycę gotujemy ok. 40 minut.
  3. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją, następnie wsypujemy pokrojoną na piórka cebulę, pokrojoną pietruszkę i ziemniaka. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy zupę ok. 25 minut.
  4. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, przelewamy na talerz i podajemy ze szczypiorkiem oraz natką pietruszki.
2018-01-18T17:10:36+00:00

Zostaw komentarz